- Ana Sayfa
- Tıbbı Birimlerimiz
- Bronkoskopi Ünitesi
Bronkoskopi Ünitesi
Bronkoskopi solunum yollarını görmek ve çeşitli akciğer hastalıklarını teşhis etmek için yapılan bir testtir. Doktor, akciğerlere ulaşmak için burundan veya ağızdan ve boğazdan aşağı bronkoskop adı verilen bir aleti geçirir. Bronkoskop esnek bir fiber optik malzemeden yapılmıştır. Cihaz bir ışık kaynağı ve bir kameraya sahiptir. Çoğu cihaz, doktorun bulguları görüntülenmesine yardımcı olan renkli video ile uyumludur.
Bronkoskop kullanarak solunum sistemini oluşturan tüm yapılar görülebilir. Bunlar gırtlaklar, trakea, bronşlar ve bronşiyolleri içeren akciğerdir. Ayrıca aşağıdakiler içinde bu test yapılmaktadır;
- Akciğer Hastalığı
- Tümör Çeşitleri
- Kronik Öksürük
- Enfeksiyonlar
- Ayrıca, enfeksiyon, tümör veya daralmış bir akciğer bulgusu gösteren anormal göğüs röntgeni veya BT taraması varsa hekiminiz bronkoskopi talep edebilir.
Bronkoskopi Nasıl Yapılır?
Bronkoskopi sırasında burun ve boğaza lokal anestezik sprey uygulanır. Ayrıca doktor, hastanın rahatlamasına yardımcı olacak bir sakinleştirici ilaç verebilir. Oksijen, genellikle bu uygulama sırasında verilir. Genel anestezi çok nadiren gereklidir
Hasta rahatladıktan sonra doktor cihazı burun bölgesine yerleştirir. Cihaz, burundan ve boğazdan geçerek bronşlara ulaşır.
Akciğerden doku örnekleri almak için bronkoskopa fırçalar veya iğneler takılabilir. Bu örnekler doktorun, olabilecek tüm akciğer hastalıklarını teşhis etmesine yardımcı olabilir.
Doktor, ayrıca hücreleri toplamak için bronşiyal yıkama denilen bir işlemi kullanabilir. Bu, solunum yollarının yüzeyine tuzlu su çözeltisinin püskürtülmesiyle yapılır. Yüzeyden yıkanmış hücreler daha sonra toplanır ve mikroskop altında incelenir. Hava yolları tıkanmışsa, açık kalması için stente ihtiyaç olabilir. Stent, cihazla beraber bronşlara yerleştirilebilecek küçük bir tüptür. Doktor akciğerleri incelemeyi bitirdiğinde cihazı tekrar çıkararak işlemi bitirir. Bu işlemden sonra 1,5-3 saat arası herhangi bir şey yemek veya içmekten kaçınılması gerekir. Bu test ortalama 25-30 dakika sürebilir. Testten sonra bir süre solunum ve kan basıncı izlenir. Boğaz kısmında birkaç gün boyunca geçici olarak ağrı, ses kısıklığı ve hışırtılar olabilir. Bu semptomlar için herhangi bir ilaca gerek yoktur.
Bronkoskopi Sonrasında Neler Yapılır?
- İşlem bittikten sonra en az 1-2 saat dinlenme ünitesinde gözlem altında tutulursunuz.
- Eğer göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kan tükürme gibi şikâyetiniz olursa doktor/ hemşirenize bildirin.
- İşlem sonrası 1-2 gün az miktarda ağızdan tükürükle kan gelmesi normaldir. Aktif bir kanama olduğu takdirde en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz
- Hastaneden ayrılmadan önce tansiyon nabız kontrolü yapılır. Kolunuzdaki iğne çıkarılır ve gerek görülürse akciğer filminiz çekilebilir.
- Yutma refleksiniz zayıfladığından işlemden 2 saat sonrasına kadar yemek ve içmeye izin verilmez.
Sağlık Rehberi
- 15 Ekim 2021
- Hayat Hastanesi
Elastografi Uygulaması
- 21 Eylül 2021
- Hayat Hastanesi
Okul çağı çocuklarda beslenme
- 9 Eylül 2021
- Hayat Hastanesi
KATARAKT CERRAHİSİ VE AKILLI LENS
- 10 Ağustos 2021
- Hayat Hastanesi
Çağımızın hastalığı: Boyun düzleşmesi
Tıbbi Birimlerimiz
Hekimlerimiz ve Uzmanlık Alanları
- Emergency Unit
- Anesthesiologist
- Bacteriology and Infection Diseases
- Brain and Nerve Surgery Specialist
- Pediatric Surgeon Specialist
- Pediatrics Specialist
- Internal Medicine Specialist
- Dermatology Specialist
- Dentist
- Nutritionist
- Pharmacist
- Aesthetic, Plastic and Reconstructive Surgery
- Physiotherapist
- General surgery specialist
- Chest Diseases Specialist
- Eye Diseases Specialist
- Internal Medicine and Gastroenterology Specialist
- Gynecology and Obstetrics Specialist
- Cardiology Specialist
- Clinical Biochemistry Specialist
- Clinical Psychologist
- Ear Nose and Throat Specialist
- Neurology Specialist
- Orthopedics and Traumatology
- Psychiatrist
- Radiology Specialist
- Rheumatology Specialist
- Urology Specialist